historiske vrak, grotter, tuneller, rovfisk og idylliske øyer
Et eksotisk dykkeeldorado, Solomonøyene i Stillehavet har en rik historie, massevis av vrak og et utrolig marint dyreliv. Det er en undervurdert destinasjon som byr på noe av den beste dykkingen i verden.
For erfarne dykkere som søker nye utfordringer og eventyr, er Solomonøyene et must – spesielt for de som elsker vrakdykking.
Her finnes det en lang rekke spennende vrak fra andre verdenskrig. Hvis du tror du har sett det meste, er det kanskje på tide å reise til Salomonøyene.
Solomonøyene består av 992 øyer spredt over et enormt havområde, men kun 147 av disse er bebodd. For å nå de beste dykkestedene er en liveaboard det beste valget – men det finnes også landbaserte dykkemuligheter.Øygruppen er relativt uberørt av innflytelse fra den vestlige verden, og regnes av mange som den beste øko-destinasjonen i Stillehavet.
Over vann skinner solen mer enn 300 dager i året, og du møter en natur og kultur som er helt annerledes enn det du er vant til. Under vann kan du oppleve store fiskestimer, haier, fantastisk makrodykking og et variert landskap, og sikten er krystallklar.
Men det er ikke bare bare fargerike koraller og et rikt og variert undervannsliv som lokker – dykkere kommer hit fra hele verden for å oppleve de mange vrakene. Området mellom Papua New Guinea og Salomonøyene hadde stor strategisk betydning under andre verdenskrig. Øyene var under britisk kontroll, men ble okkupert av japanske styrker da krigen brøt ut.
I august 1942 gikk amerikanerne i land på Tulagi og Guadalcanal. Etter noen av de blodigste kampene under krigen hvor mer enn 36.000 japanske soldater ble drept tok de allierte kontroll over øygruppen et halvt år senere.
Ingen vet nøyaktig hvor mange vrak som finnes på Solomonøyene, og mange av dem er fortsatt uoppdaget. Det er som er sikkert, er at det er mange av dem! Noen estimater antyder at det kan ligge så mye som 2.000 vrak på havbunnen. Mange av dem ligger dypere enn 40 meter og egner seg derfor bare for teknisk dykking.
Her er fire favoritter du må få med deg hvis du reiser til Salomonøyene:
Solomonøyene er tropiske og meget fruktbare og med en beliggenhet nærmest på ekvatorlinjen er det stort sett de samme temperaturene året rundt og ligger på rundt 30°C med temperaturen på natten rundt 20°C. Ingen typisk regntid for Solomonøyene og nedbør kan komme hele året (normalt våtest i perioden januar – april).
Interessante fakta
Festivaler
Festivaler og høytidsdager er konsentrert rundt to hovedingredienser – religion & kultur. Gjennom hele kalenderåret vil du komme over en rekke kjente færinger som påske, jul etc. Men det er selvsagt i tillegg en hel rekke andre fascinerende festivaler som tar for seg den kulturelle historien til Salomonøyene, slik som f.eks. Spyd danse festivalen på Santa Catalina Island
Kultur - Solomonøyene er kjent for sin rike kultur og historie. Tradisjonell dans og musikk spiller en viktig rolle i øyas fester og feiringer, og gir turister et unikt innblikk i lokal kultur. Under andre verdenskrig var Solomonøyene også av strategisk betydning på grunn av deres beliggenhet mellom Australia og Japan. I dag kan besøkende lære mer om øyas rolle i krigen gjennom å utforske museer og minnesmerker, som inkluderer slagmarken på Bougainville.
Felles-, klan- og familiebånd har forblitt sterke på disse øyene med eksistensen av Wantok-systemet. Wantok-systemet er en nøkkelbrikke i den melanesiske kulturen, Wantok, betyr personer fra samme språkgruppe som er slektninger og de er en del av den utvidede familiens støtte og bistår hverandre i stort sett alle aspekter.
Kastom, (det lokale ordet for tradisjon), refererer til tradisjonell tro og eierskap. Til tross for at store deler av befolkningen er trofaste kristne, blir tradisjonell tro fortsatt fulgt spesielt av de som bor i innlandet på de større øyene.
På de mindre øyene går landsbylivet stort sett videre slik at det har i århundrer og man bør faktisk finne ut om faktisk utenforstående er velkomne til den øyen du ønsker å reise.