Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Fiji har etter vår mening noen av de mest fargerike og imponerende koraller og revsystem i verden, og der er da heller ikke merkelig at Fiji også kalles "soft coral capital of the world" Men dykking på Fiji er mer enn bare fargerike koraller! Her finner du imponerende veggdykk, tunneler, grotter og overheng og ikke minst helt råe hai opplevelser. Velg mellom dykking fra land, båt eller liveaboard - alt er mulig på Fiji. Med mer enn 390 ulke arter koraller, 1200 fiskearter og 5 av verdens 7 type havskilpadder er det enhver dykker sin drømmedestinasjon. På land treffer du en av Stillehavets mest sjarmerende mennesker. utrolige strender og et utrolig eksotisk reisemål.

Fiji dekker et enormt område og det er vanskelig å velge ut hvor man skal begynne. Dessverre er dette ikke noen billig destinasjon (og lang reisevei fra Skandinavia), men reisen er nok vel verdt pengene. Vi kan trekke ut noen av våre favoritter blant Fijis mange øyer.

The Great Astrolabe Reef (Kadavu) er verdens tredje største sammenhengende korallrev og Stillehavets største levende enhet, Her treffer du ofte på mantarays i de mange kanaler og området er kanskje et av Fijis minst besøkte regioner. Taveuni og "Ranbow Reef" har blant annet et av de mest legendariske dykkene i Stillehavet; "The Great Whiet Wall", et dykk som vil ta pusten fra slev den mest blaserte dykker. Beqa Lagoon er for de som leter etter de utroligste haimøter! Av mange regnet som et av de beste steder i verden og du kan området har normalt sett 8 ulike haiarter og ikke mer enn 400 arter fisk er registrert i farvannet rundt Beqa Lagoon.

Dette er bare noen av Fiji's mange berømte og utrolige dykkesteder og noen av våre største favoritter.

Noen av de mest populære dykkerstedene i Fiji inkluderer Beqa Lagoon, hvor man kan oppleve hai-dykk og korallhager, Namena Marine Reserve, kjent for sin storslåtte rev og det varierte marine livet, samt Rainbow Reef, hjem til myriader av fargerike koraller og fisker.

  • Beqa Lagoon - er et av de mest ettertraktede dykkerstedene i Fiji, og er kjent for sitt spektakulære hai-dykk. Dette området ligger sør for øya Viti Levu, og er et av de få stedene i verden hvor man kan dykke med hammerhaier, tigerhaier og til og med hvithaier. Disse mektige skapningene kan sees på nært hold, og gir en helt unik og adrenalinfylt dykkeopplevelse. Beqa Lagoon er også kjent for sin fantastiske korallhage, som er hjem til et utrolig mangfold av marine dyr. Her kan man se alt fra fargerike fisker og sjøanemoner, til bløtdyr og sjøstjerner. Dykkere kan også utforske en rekke grotter og kanaler, som gir et ekstra spennende element til dykkeopplevelsen.
  • Namena Marine Reserve - er et annet populært dykkersted i Fiji, og er kjent for sin storslåtte rev og det varierte marine livet. Dette området ligger nordøst for øya Vitu Levu, og har blitt anerkjent som en av de beste marine reservatene i verden. Her kan man oppleve alt fra haier og skilpadder, til sjeldne koraller og fisker. Det er også mulig å dykke på dype vegger og utforske spennende grotter og kanaler. Namena Marine Reserve er et ideelt sted for avanserte dykkere som ønsker å utforske det varierte og unike marine livet i området.
  • Rainbow Reef - er et annet populært dykkersted i Fiji, og er hjem til myriader av fargerike koraller og fisker. Dette området ligger nordøst for øya Taveuni, og er kjent for sine vakre korallhager og det varierte marine livet. Her kan man oppleve alt fra stim av små fisker til store pelagiske arter som hai og barracuda. Rainbow Reef er også et ideelt sted for undervannsfotografer.
  • White Wall Taveuni - er et annet spennende dykkersted i Fiji, som er kjent for sin unike dykkeopplevelse. Dette området ligger utenfor øya Taveuni, og er en vertikal vegg som stiger opp fra dypt vann. Veggen er dekket av hvit korall og er omgitt av et sjøliv. Dette er et mektig syn, men må dykkes ved strøm da veggen da blomstrer med koraller.

Uansett hva slags dykkeopplevelse du leter etter, så vil du garantert finne det på Fiji. Med over 400 dykkersteder å velge mellom, så er det et sted for alle nivåer og interesser.

Du kan dykke hele året på Fiji- Vinter månedene apr-okt er kanskje den mest populære tiden for dykking, mens best sikt er normalt sett mellom jul-des. Perioden nov-apr er Fijis sommer måneder (og også tradisjonelt regntiden) med varmt vann og da større muligheter for dårlig vær. For oss er nok den optimale sesongen nov, apr & mai.

Average sea temperatures in Nadi, Fiji

 

Penger & valuta: Myntenheten på Fiji er Fiji dollar., 1 FJD = 100 cents
Skal du ut på øyene eller bevege deg utenfor hovedøya Vitu Levu bør du sørge for å ha nok kontanter. Kredittkort kan benyttes på de fleste større hoteller, men ikke alle bosteder ute på øyene vil ta imot kort (sørg for at du sjekker dette før du reiser).

FreeCurrencyRates.com

Tips: Fiji er fortsatt et land hvor det å gi tips ikke er en del av kulturen. Fiji er i hovedsak fortsatt et fellesskap og det å gi tips anses som unødvendig siden de lokale stort sett deler nesten alt. Men på typiske turiststeder har det nå blitt vanlig å gi tips allikevel.

  • Spa – det er ikke vanlig å gi noe tips, men ønsker du allikevel å gi noe ekstra er 10-20% regnet som mer enn nok.
  • Utflukter (guider) – hvis du er med på en utflukt forventer ikke guider noe ekstra siden dette ikke er en del av Fijis kultur.
  • Hoteller – ikke vanlig å gi noe tips til ansatte på hotell. Legger du igjen penger på rommet som tips vil betjeningen mest sannsynlig bli forvirret. Det er heller mer vanlig at du ser en diskret boks ved utsjekk hvor du kan legge igjen noe ekstra til betjeningen om du ønsker dette.
  • Restauranter – Det er ikke vanlig å gi tips på restauranter på Fiji. Hvis du allikevel vil gi noe til betjeningen, sørg for at du gir det direkte til den ansatte og ikke bare legger det igjen på bordet.
  • Taxi – forventer ikke tips eller noe ekstra.

Noen spennende fakta om Fijiøyene:

  • I dag er rundt 40% av den fijianske populasjonen av indisk avstamming. Fiji ble kolonialisert av Britene mellom 1874 og 1970 og mellom 1979 og 1916 ga de 600,000 Indere lov til å bosette seg der i bytte mot at de jobbet på sukkerørsplantasjer.
  • Fiji bestå av 332 øyer hvorvar kun 110 er bebodde.
  • For de motebevisste er det viktig å huske at med mindre du er en høvding burde du ikke ha på deg hatt eller solbriller.
  • Kannibalisme pleide å bli praktisert i Fiji, men du har ingenting å frykte –takket være Kong Ratu Cakobau endte denne praksisen i 1871 når han oppfordret befolkningen til å stoppe å spise andre medmennesker.
  • Mange besøkende fra vesten blir ofte veldig forvirret når Fijianere bare løfter øyenbrynene som svar på et spørsmål – men på Fiji regnes dette som en nonverbal måte å si «ja».
  • Det er mulig å være i to forskjellige tidssoner på samme tid når du er på øyen Taveuni fordi Fiji er spredt utover den internasjonale datogrensen.
  • Du burde tenke deg nøye om hvilken flyplass du vil lande på når du drar til Fiji – selv om øystaten har hele 28 flyplasser er det kun 4 av dem som har asfalterte rullebaner.

Festivaler:
Fiji har takket være internasjonale innflytelser – alt fra polynesiske og melanesiske stammer til europeiske misjonærer og Indiske arbeidere – utviklet et sterkt kulturelt mangfold. Denne hybridkultur reflekteres sterkt i øystatens enestående festivaler og disse burde du absolutt ikke gå glipp av:

  • Hibiscusfestivalen (august) – det finnes ingen bedre måte å oppleve elementer av fijiansk kultur og øyboernes berømte jovialitet enn å bli med på den årlige hibiscusfestivalen. Feiringen holdes i hovedstaden Suva og tiltrekker seg folkemengder fra hele Viti Levu. Det blir satt opp hundrevis av boder hvor man kan kjøpe masse forskjellig mat i en spennende atmosfære med levende musikk, danseopptredener, karuseller, konkurranser og parader. Spenningen når et høydepunkt under kroningen av «Miss Hibiscus".
  • Bulafestivalen (juli) – ordet bula betyr hei eller velkommen på fijiansk og ligner litt på hibiskusfestivalen, men foregår noen uker før på den andre siden av byen Nadi. Festivalen, som holdes i Koroivoluparken og Prins Charles-parken, åpnes med en livlig parade som inkluderer paradevogner, musikk og dansing. Feiringen avsluttes med en skjønnhetsfestival og kåringen av Miss Bula.
  • Den sørindiske ildvandringsfestivalen (juli/august) – Ildvandring, som innebærer å gå barfot på tvers av varme glør eller kull, er en tradisjon med røtter til på Beqa, som er omtrent fem mil fra Viti Levus sørkyst. Skikken har siden spredd seg over lagunen og blir nå også utført langs korallkysten. Den årlige festivalen finner sted på Mariamma-tempelet. For å forberede seg går deltagerne gjennom en 10 dager lang periode med seksuell avholdenhet og langvarig meditasjon. Under selve arrangementet bruker hinduprester spyd for å trenge gjennom huden i ansiktet og på kroppen sin for å så smøre huden sin med gul gurkemeie. Dette høres kanskje litt skremmende ut men ritualet regnes som en ekstraordinære kunst som kan brukes til fysisk og åndelig rensing.

Hva er Fiji kjent for? Her kan du oppleve opptil 8 ulike haiarter, bløt og hard koraller, makro, store stimer med fisk, artsmangfold, ål, hvalhai
Ikke så bra for: egentlig ingenting
Sikt: Utrolig bra sikt og varierer fra 20-40m i store deler av året.
Dykkeforhold: Stort sett rolig på overflaten men kan være røff sjø i perioden jul-sep.
Strøm: Meget variert avhengig av destinasjon.
Liveaboard eller landbasert: Fiji er en destinasjon som passer for begge deler. Men siden Fiji ofte er en kombinasjon av landaktiviteter og dykking kan en landbasert dykkereise kanskje bvære det som er best økonomisk, med unntak av hvis du ønsker å dykke de mer avsidesliggende Strolabe øyene, hor en liveaboard løsning nok er et bedre alternativ. Desverre er lievaboard dykking på Fiji noe begrenset med lite utvakg av båter og ofte kostbare.

Se våre reiser til dette reisemålet