fra lavastrømmer og makro til møte med khval og hai
Drømmer du om å dykke blant hvaler, haier, lavastrømmer, dype daler og bratte vegger iblandet koraller? Da bør du legge turen til Réunion, en øy som ligger ligger på vestsiden av det Indiske hav, 700 km øst for Madagaskar og er en del av Mascarene øygruppen.
Her finner du noen av verdens beste dykkesteder med spektakulære lavastrømmer og et rikt marint liv.
Dykk ned i Reunions vulkanske dyp og utforsk fantastiske korallrev, interessante undervannslandskap formet av flytende lava – dette er kanskje noen av de tingene som gjør Reunion til et unikt reisemål for dykkere. Reunion ligger på vestsiden av det Indiske hav, 700 km øst for Madagaskar og er en del av Mascarene øygruppen.
Få steder i verden kan du finne så variert dykking innenfor et relativt lite område. Det meste av dykkingen foregår ut fra vestkysten av Reunion og de fleste dive sites ligger aldri mer enn 5-20 minutter med båt og de fleste av dykkene er forholdsvis lette (med noen få unntak)
Reunion Island er en interessant dykkedestinasjon, men mest fordi den har også ekstremt mye å tilby på land, og er deinitivt en drestinasjon som er verdt å besøke (gjerne da i kombinasjon med f.eks Mayotte, Mauritius eller Madagaskar). Det Reunion mangler av spennende og fargerike korallrev tar den igjen med utrolig bra sikt, skipsvrakene og en meget spennende topografi under vann. Alt dette gjør Reunion Island til en toppdestinasjon for dykking.
Reunion er preget av en vulkansk havbunn og et rikt rev med over 150 arter av koraller og 500 fiskearter med en rekke høydepunkter inkludert delfiner, 5 arter av skilpadder og knølhval, i sesongen. Djevelrokker, hvalhaier og spermhval er også av og til oppdaget i vannet rundt Reunion.
Reunion Island Natural Marine Reserve, opprettet i 2007, sikrer beskyttelse av en stor del av korallrevet på vestkysten av øya. Når du dykker her vil du kunne se mengder av fargerike fisker, delfiner, skilpadder, og hvis du kommer til riktig sesong, ha første rad til den majestetiske balletten til de mange hvalene som dukker opp utenfor kysten av Reunion... Et magisk øyeblikk du aldri vil glemme.
Hvor dykker du på Reunion?
Det meste av dykkingen på Reunion foregår på vestsiden av øya, men det er også mulig å dykke de villere strømmene på sør- eller østsiden av øya for å se bl.a gamle lavastrømmer under vann.
Dykking utenfor vestkysten av Reunion vil gi deg veggdykk, muligheter, korallhager, grotter og til og med noen skipsvrak (dog for dypt for vanlig sportsdykking). De fleste av dykkestedene er en 5-20 minutters båttur unna og er relativt enkle å dykke med unntak av noen få unntak som har sterkere strømmer.
Den beste tiden for å dykke på Reunion er i perioden juni - november, men Reunion kan hele året. Vi anbefaler også mai-sept selv om vannet er kaldere, men du har da muligheten til å både se og høre knølhval under vann. Orkansesongen er okt-apr med høye vanntemperatur og dette er perioden hvor revet er på sitt beste, Nov & des er rolige måneder sammen med mai-jun. Dette er en bra dykke destinasjon hele året, men ønsker du å se knølhval er vinteren best (juni-oktober)
Festivaler
De fleste av helligdagene og festivalene på Reunion er av nyere dato og med fokus på det kulturelle som dans, musikk og teater. Takket være en forholdsvis stor internasjonal innflytelse på Reunion, betyr også at Reunion feirer en rekke utenlandske festivaler. Le Tempo festivalen er nå den største kunst festivalen på Reunion, men fransk kultur er heller ikke glemt og Bastille dagen feires fortsatt på Reunion.
Interessante fakta
Destinasjonen er kjent for: fantastisk sted for undervannsfoto, vrak (The Hai Siang på 55m), vegger, makro, koraller, rev fisk. delfiner, knølhval, en rekke haiarter og skilpadder.
Ikke så bra for: Egentlig ikke noe siden det er så stor variasjon fra store rovfisk, makro, vrak og et yrende sjøliv.
Sikt: Vanligvis meget bra og fra 30-40m er ikke uvanlig
Strømforhold: Enkelte dykkesteder kan ha sterk strøm, men de fleste dive sites er enkle uten strøm
Er det vanlig å se hai mens man dykker i Réunion? Reunion led av haiangrep på surfere fra 2010-2017 med en rekke fatale resultat. Okse- og tigerhaier har fått skylden, men ingen dykkere har noensinne blitt angrepet