Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Påskeøya regnes som den mest avsidesliggende av verdens bebodde øyer, og er en liten vulkansk landmasse i det sørlige Stillehavet som har fascinert både historikere og reisende i århundrer. Øya er kjent for sine Moaier, store steinstatuer skåret av øyboere for minst 400 år siden, som skuer ut over det endeløse havet som skiller øya fra resten av verden.

Påskeøyas isolasjon er overveldende. Den nærmeste bebodde naboen er Pitcairnøya, en lignende avsidesliggende landmasse på nesten 2100 kilometer unna i vest som er hjem til bare 100 mennesker. Selv om øya tilhører Chile, er dens søramerikanske nabo svimlende 3500 kilometer unna, og kulturelt sett er Påskeøya tettere knyttet til resten av Polynesia enn den er til Sør-Amerika. De offisielle språkene er Rapa Nui, et østpolynesisk språk, og spansk, en import fra Chile.

Historisk sett har Påskeøya forvirret forskere i flere tiår, og lite nøyaktige detaljer er kjent. Selve statuene antas å stamme fra mellom 1100 e.Kr. og 1680 e.Kr., og det ble nylig slått fast at de første nybyggerne kom fra vest og ikke fra øst som tidligere antatt. Det som fulgte er en sammenflettet historie med krig, epidemier, matmangel og avskoging, hovedsakelig forårsaket av periodiske invasjoner og kolonistyre.

Fullstendig isolasjon kombinert med en følelse av mystikk, er ikke bedre representert enn av rekkene med statuer langs kysten, og har gjort Påskeøya til et attraktivt reisemål for reisende som ønsker å komme seg utenfor allfarvei. Selve statuene, kjent som moai, er hovedattraksjonen. Disse enorme steinblokkene representerer viktige forfedre fra lokalsamfunnet som vanligvis vil ta et team på rundt fem personer opptil et år å hugge.

To vulkanske kratere, Rano Raraku og Rano Kau, var de viktigste kildene til fjellet, og i dag er det fortsatt mulig å se delvis ferdighugde statuer som aldri ble ferdigstilt inne i kraterne. Som enhver avsidesliggende stillehavsøy "med respekt for selv selv", så har også Påskeøya en håndfull fantastiske, hvite sandstrender og gode forhold for surfing. Mindre enn en kilometer utenfor kysten ligger en rekke holmer som er populære for dykking og snorkling.

Hovedstaden Hanga Roa i sør, er litt mer enn en samling av hus, butikker og noen få andre kommersielle lokaler bygget rundt en havn. Selv om den er liten, innbyr denne rolige lille byen et spennende innblikk i livsstilen her med sin samling av butikker, hoteller og restauranter.

Folket her er en blanding av polynesiere, chilenere av europeisk avstamning og innfødte søramerikanered. Tradisjonene sine viser de som en del av de populære danseshowene som fremføres for turister, men for et mer autentisk innblikk i den lokale livsstilen får man ved å slå av en prat med lokalbefolkningen over et glass av den lokale drinken pisco.

Høydepunkter
Påskeøya er er ikke større enn 164km² stor, men det er fortsatt mye å se her. Statuene er for det meste plassert i rader, som er oppstilt og ser ut mot havet, men det er også et lite utvalg av de totalt 887 monolittiske steinene plassert i innlandet.

  • Moaiene er ikke det eneste steinverket som er unikt for Påskeøya. De store steinplattformene “Ahu” som mange står på er i seg selv berømte, det samme gjelder de mange steinutskjæringene og tradisjonelle husene. Orongo, en liten landsby med fantastisk utsikt over havet, er det beste stedet å se disse hjemmene.
  • Det beste stedet å oppleve øya er ved Rano Raraku, et uaktivt vulkankrater med en ferskvannssjø med statuer på den bratteste siden ned til havet. Det er også området med flest statuer på Påskeøya og ligger innenfor Rapa Nui Nasjonalpark.
  • Grottesystemene, hvor de beste eksemplene finnes ved Ana Kakenga, er en mindre kjent, men like spennende attraksjon på Påskeøya. Ved Ana Kakenga utvider hulenes små åpninger seg til enorme underjordiske systemer som tilsynelatende fortsetter for alltid. Dykkeutflukter til to små holmer, Motu Iti og Motu Nui, kan arrangeres fra hovedøya gjennom en rekke turoperatører.
  • Siden mange av Påskeøyas attraksjoner er utendørs, er det en velsignelse at klimaet her er mildt året rundt. Nedbøren forblir lav, og topper seg i april før vintermånedene juni og juli. Men selv om vinteren synker temperaturen sjelden til ubehagelige nivåer. Om sommeren hjelper nesten alltid vinden til at det ikke blir for varmt. Selv om Påskeøya savner de tropiske stormene som plager stillehavsøyene som ligger mye lenger vest, rammer stormer av og til.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Påskeøya
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: februar (24ºC) / Kaldeste måned: august (18,5ºC) / Våteste måned: mai (120 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020

Hvordan er været?  Selv om Sør-Stillehavet er viden kjent for sine uforutsigbare tropiske værmønstre som treffer områder lenger øst, klarer Påskeøya å unnslippe det verste været, noe som betyr at stormene er få og langt fra hverandre, og sjelden alvorlige. Nedbøren er lav og ganske konstant gjennom hele året, som topper i april og mai. Når regnet kommer, oppstår de verste stormene vanligvis i vintermånedene, mellom juni og august.

Vind er det største værproblemet på Påskeøya, noe som resulterer i et klima som føles kjøligere enn antydet av det brennende solskinnet om sommeren, og som sjelden føles ubehagelig. Besøkende til øyas høyeste punkt, Terevakavulkanen, bør forberede seg på at den sterke vinden kan bli tøff. Om vinteren kan vinden gjøre at temperaturen føles kjølig, spesielt om natten i august. Laveste temperaturer om vinteren går imidlertid sjelden under 13°C på dagtid.                                                                                                                              

Beste tid å besøke Påskeøya: Den mest populære tiden for turer til Påskeøya er om sommeren mellom november og februar, når temperaturene kan nå så høyt som 35°C, men føles komfortabelt av den vedvarende vinden som blåser over øya. Det er på denne tiden av året at strendene kommer til sin rett, selv om de sjelden blir travle. Med den dramatiske økningen i antall besøkende og ustabile flypriser for å komme hit, er det stadig mer fornuftig å forhåndsbestille i god til den travle perioden.

Penger & myntenhet: Den offisielle myntenheten på Påskeøya er den chilenske peso (CLP). De fleste av virksomhetene på øya har Transbanksystemet installert, så det er ikke noe problem å foreta betalinger med utenlandske kort. Men det er alltid lurt å ha litt penger for å gjøre små innkjøp, ta en taxi eller spise lunsj på Anakenastranden som er offline. Forretninger akseptere gladlig amerikanske dollar i kontanter, men vær oppmerksom på at dette kommer til en svært ugunstig valutakurs, det lokalbefolkningen omtaler som "påskeøyas valutakurs". Det finnes 3 minibanker i Hanga Roa, men sørg for å ha med noe kontanter fra fastlandet da minibankene kan være litt ustabile.

Tips:

  • Taxi – det er ikke forventet noe tips. Taxiene har faste priser. Hvis servicen er bra blir tips satt pris på.
  • Hoteller –Har du fått hjelp av noen til å bære bagasjen er det vanlig å gi 1-2 USD pr koffert. Rengjøringspersjonalet setter pris på 2USD pr natt.
  • Restauranter – Et service gebyr / tips på 10% er vanligvis allerede inkludert på regningen.
  • Guider  – om man er på en dagstur burde man gi 25-30USD til guiden, om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5-10USD hver. Å gi 5-10USD til evt. sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

  • Hovedbebyggelsen, Hanga Roa, er det desidert største kommersielle området på øya, med en håndfull små butikker, et supermarked og et friluftsmarked. Mange boder som selger en rekke tradisjonelle polynesiske pyntegjenstander er satt opp for turister. Miniatyrmoai er allestedsnærværende, det samme er gjengene med suvenirselgere som følger guidede turgrupper rundt på øya.Aldri bekjempet og okkupert. Påskeøya feirer ikke noen nasjonaldag av den enkle grunn at de aldri har vært okkupert eller kolonisert av en utenlandsk makt (Påskeøya er også det eldste landet i Sørøst Asia). Påskeøya ble en føderal demokratisk republikk i 2008 etter at kongedømmet ble avskaffet.
  • Da den nederlandske admiralen Jacob Roggeveen ble den første europeeren som gikk i land på denne avsidesliggende øya 1. påskedag i 1722, kalte han den «Paasch-Eyland» (nederlandsk for «Påskeøya») som hyllest. De lokale kaller den Rapa Nui. Et eldre navn for øya er Te Pito O Te Henua, som betyr Verdens navle.
  • Den eneste måten å komme seg til Påskeøya på er med fly, siden den ikke har noen havner. Den korteste reisen er fra Santiago flyplass i Chile, som tar fem timer. Det er også mulig å fly over på syv timer fra Tahiti.

Festivaler                                                                                                                                       

Med bare rundt 4000 fastboende (ja, folk bor på Påskeøya), er det ikke akkurat det du kaller e festsentru. Dette betyr imidlertid ikke at det ikke er noen begivenheter. Selv om det ikke er noen offisielle helligdager på Påskeøya, kan plassen fortsatt kose seg men en feiring eller to.

Påskeøyfestivalen - finner sted en tidlig helg i april og ønsker våren velkommen med en feiring av kunst, musikk og kultur. Startet i 2010 som en grasrotbevegelse, har arrangementet vokst hvert år i størrelse og popularitet.

Tapati Rapa Nuifestivalen - En blanding av karneval, sport og teater, Rapa Nui er Påskeøyas utstillingsvindu for kultur. I noen uker i slutten av januar er hotellene så booket at lokale innbyggere faktisk må leie ut husene sine for å få plass til alle gjestene. Det som startet i 1963 for å feire første gang innbyggerne kunne stemme i det chilenske presidentvalget, har vokst til et arrangement komplett med dansekonkurranser og en kroning av festivaldronningen. Gamle leker som haka pei, å skli ned en klippe på en tømmer med banantre, ro over elven på en sivtortoraflåte og balansere en bananklase over skulderen er høydepunkter.

Påskeøymaraton - halvmaraton og 10 K avholdes hvert år i mai/juni og er et av de mest eksklusive løpearrangementene i verden. Det har kun 150 deltakere, ca 50 av disse er lokale. Løpet begynner i sentrum av Hanga Roa og fortsetter til sentrum av øya og går deretter tilbake til Anakena Beach.

Aktiviteter
Det fantastiske klimaet kombinert med mangelen på infrastruktur og utmerkede ting å gjøre utendørs, gjør Påskeøya til et ideelt sted for naturelskere. Å vandre eller sykle er ideelle måter å komme seg rundt på øya og gir mange muligheter for å utforske mens du nyter synet av de mange ikoniske statuene her.

Mye av terrenget er mildt, gresskledd og avskoget, noe som gjør det ideelt for fotturer. For de som vil utfordre seg selv litt mer er Terevakavulkanen flankert av bratte sider som gir en "tøffere" fottur. Det meste av øya er innenfor Rapa Nui Nasjonalpark, og terrenget i dette beskyttede området er stort sett imponerende.

Mange besøkende ser moaistatuene og drar deretter tilbake til Chile, men det er mye mer å gjøre i tillegg. Ofte glemt er de skjulte grottene som åpner seg ut til enorme huler i Ana Kakenga, det primære stedet å utforske dette underjordiske nettverket. Guider er avgjørende for å oppdage grottene og deres underjordiske passasjer.

Dykking og snorkling er de andre hovedaktivitetene her, som må organiseres av en turoperatør. Båter tar dykkere og snorklere til de nærliggende holmene Motu Iti og Motu Nui for et glimt av det interessante livet som bor i vannet her.

Se våre reiser til dette reisemålet