Få experthjälp och skräddarsy din resa nu!

Översikt

Hvor ellers i verden kan du klatre opp et vulkankrater og stirre ned i en magma fylt aktiv vulkan, dykke i krystallklart vann eller bade i et av de mange blå kulpene og avslutte dagen med en kava sammen med en lokal høvding? Vanuatu selvsagt. Vanuatu er fullt av kontraster fra den "pulserende" hovedstaden Port Vila til en av de tradisjonsrike landsbyene på en av de ytre øyene i Banks gruppen, hvor "kastom" tradisjonen forsatt håndheves med hard hånd er ganske enorm.

Vanuatu er som å ta et skritt tilbake til et annet sted og en annen tid! Tilbake til en epoke uten forsøpling, rent vann og all mat var faktisk "kortreist"!, og man alltid ble ønsket velkommen med et smil og en varm velkomst. Dette finnes faktisk den fag i dag på Vanuatu, her lever disse tradisjonene videre i beste velgående, noe som gjør ethvert besøk til et minne for livet. Vanuatu har noe for enhver smak og her kan du oppleve alt fra adrenalin sport, hestridning (visste du at det fortsatt finnes ville hester på Santo Island?), dykking, havfiske eller late dager på en av de tusenvis av strender som omkranser de mer enn 80 øyene som utgjør Vanuatu. 

Befolkning:
Mer enn 98,5% av befolkningen er av Melanesisk (Ni-Vanuatu) avstamming og da med den resterende 1,5% innflyttere av Europeisk eller Australsk avstamming. Hele 75% av disse bor i landsbyer spredt over hele øynasjonen. Hovedstaden Port Vila og Luganville på Santo er de eneste større bosetningene med et 10-talls tusen innbyggere.

Hvilke øyer bør du få med deg?
  • Tanna - ligger sør for Efate (hvor Port Vila ligger) og er kanskje mest kjent for si meget aktive vulkan, Yasur og den litt merkelige Jon Frum (eller Prince Philip bevegelsen som den nå heter) vokste frem etter den 2. verdenskrig og hvor de tror Prince Philip er etterkommeren av de rike amerikanske gudene som var stasjonert på Tanna i sin tid. Yasur vulkanen er kanskje en av Vanuatus mest imponerende attraksjoner og ligger på sørvest siden av Tanna og er et "must" - Her kommer du helt opp til kraterkanten og for virkelig føle naturkreftene og et spektakulært fyrverkeri av lava og aske. Det er nå også mulig å dykke på Tanna.

  • Malekula - er den nest største av øyene i Vanuatu og er kanskje den mest varierte av alle., både når det gjelder språk og kultur. Det snakkes over 30 ulike språk på Malekula og Malekula er også kanskje den beste øyen å besøke hvis du vil oppleve noen av de mange tradisjonsrike dansene på Vanuatu. Malekula deles i 2 hovedkultur grupper; Small Nambas & Big Namas. Malekula har ca 25 000 innbyggere, i hovedsak rundt kysten og med estimert 1500 boende i innlandet. Du finner flotte strender på en del av øyene rundt Malekula, og spesielt på Maskelynes øygruppen rett utenfor kysten av selve Malekula.

  • Espirito Santo - er Vanuatus største øy og er kjent for sine hvite sandstrender, blå svømmehull, kokospalmer, etniske stammer, dykking i ypperste klasse med bl.a vraket av passasjerskipet SS President CoolidGe og Million Dollar Point. Espirito Santo (også bare kalt Santo lokalt) er et perfekt sted å avslutte et opphold og reise til Vanuatu og her finner du også alt fra enkle strandhytter til mer luksuspregede resorts. Santos kanskje mest kjente strand er Champagne Beach.

  • Pentecost - er åstedet for en av de mest besøkte festivalene (se under) på Vanuatu og besøkende flokker seg til Pentecost for den årlige originale bungy hoppingen som finner sted her hvert år. Pentecost er perfekt for de som ønsker en mer tilbaketrukket lokalt besøk med kanskje da fokus på landsby besøk, snorkeling og fotturer.

    Med disse 4 øyene som utgangspunkt har du en reise på tilsammen kanskje 3 uker uten at du skal stresse deg rundt på øyene. Har du mer tid til rådighet kan vi også anbefale et besøk til  den sørligste av Vanuatus øyer Aneityum. Her venter hvIte sandstrender og palmer og er det perfekte paradis. For den mer aktive kan vi anbefale vulkanøya Ambrym, men sjekk med lokale myndigheter siden fjellet ofte stenges av den lokale høvdingen med begrunnelse av at vulkanen må "slappe av litt"


Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Vanuatu (Port Vila)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: februar (27ºC), Kaldeste måned: august (23ºC) / Våteste måned: januar (219.0mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015




Hvordan er været? Somrene på Vanuatu faller mellom nov-mar og bringer med seg høyere luftfuktighet. Vinter månedene apr-sep bringer med seg et tørrere klima og noe kjøligere dagtemperaturer. Vanntemperaturen holder seg stort sett rundt 22 (vinter)-28°C (sommer). Siden sommer perioden er ansett som syklon sesong i regionen kan det fort bli forsinkelser på fly trafikken så ta høyde for dette ved bestilling av reise til Vanuatu i denne perioden.
Beste tiden å besøke Vanuatu? det er egentlig ingen dårlig periode å besøke Vanuatu! Det er selvsagt noe som kan avgjøre når det er best å besøke Vanuatu, og det kommer også an på hva formålet med reisen vil være. Takket være sitt deilige tropiske klima er været rimelig stabilt gjennom hele året men skal vi plukke ut en periode ville det våre tiden fra april til oktober med stabile værforhold og temperaturer mellom 18-28°C. Den «våte» årstiden er tradisjonelt alltid vært mellom nov-mars, men regnskyllene er vanligvis ikke langvarige, men fuktigheten vil selvsagt stige. En annen faktor er selvsagt priser og tilgjengelighet og høysesongen for Vanuatu faller sammen med skoleferier i Australia
Myntenhet: Ni-Vanuatu Vatu (VUV) = 100 centimes. Det finnes ATM maskiner kun bo et fåtall øyer og ved siste beslk (2016) var det kun mulig å ta ut penger på Efate & Santo (Luganville) og muligens på noen supermarkeder på Malekula og Tanna (men men ikke bekreftet). Australske eller Amerikanske dollat kan også benyttes. De fleste hoteller vil ta kredittkort, men husk at mange av de mer tradisjonelle landsby bosteder vil kun kunne motta kontanter.
Tips: er vanligvis ikke akseptert på Vanuatu siden det går mot lokale tradisjoner. Pruting på varer er sett på som respektløst. Det sagt, på markeder som selger typiske suvenir gjenstander har prisene en tendens til å stige i takt med cruisebåtenes ankomster, så hvis det er tilfelle så vent med å handle til disse har forlatt åstedet.
Festivaler: Historie, kultur, lokale tradisjoner, og religion spiller alle en viktig rolle i Vanuatus festivalkalender. Av de mange festivalene som finner sted er nok kanskje den mest imponerende Pentecosts unge gutter som med dødsforakt kaster seg ut fra høye tårn på 20-30m med lianer rundt benet mot bakken.
  • Nagol landhopping - Dette er nok den mest kjente av alle festivaler og som har satt ni-Vanuatu på verdenskartet. Selve ritualet er sagt å være forgjengeren til sagens strikkhopping. Hoppingen utføres av lokale unge gutter fra den sørlige delen av Pentecost hoppe ut fra 20-30m høye tårn som er bygd for anledningen med kun lianer bundet rundt føttene. Festivalen ble tidligere avholdt en gang hvert år, men finner nå sted hver eneste lørdag mellom april og juni. Dagsturer fra Efate er mulig, men vi anbefaler at man tar noen dager på Pentecost.
  • Saint Andrews Day Cultural Festival - Dette er en av Vanuatus best besøkte festivaler så her lønner det seg å bestille tidlig. Selve festivalen finner sted på Rah Island 29 og 30 november hvert eneste år. Rah Island ligger i den nordligste øygruppen i Vanuatu, Banks Islands og er kun tilgjengelig med fly via Santo Island. Festivalen går over 3 dager med en mengde autentiske kulturelle innslag med bl.a en blanding av tradisjonell «kastom» dansing og kirkekor – må oppleves!
  • Jon Frum Day - var en mytisk figur, gjerne assosiert med en gjenstands kult som dukket opp på øya Tanna. I dag er den gjerne forbundet med amerikanske soldater som oppholdt seg i regionen under den 2. verdenskrig. Myten kommer fra alt det krigsutstyret som de amerikanske strykene brakte med seg til øy nasjonen, noe som må ha sett ganske dramatisk ut for en befolkning som tross alt levde i tradisjonelle landsbyer. Dagen feires vanligvis i mars hvert år med en militærparade og er en ikke-voldelig feiring.
Morsomme fakta om Vanuatu:
  1. Kannibalisme var faktisk praktisert inntil ganske nylig - Når de første britiske misjonærene kom til Vanuatu (eller Ny-Hebridene) i 1839, som øygruppen ble kalt tidligere, ble de raskt drept og spist på det som i dag er øya Erromango. Ifølge antropologer ble den siste kannibalistiske aktiviteten gjort så sent som i 1969, men slapp av det er ikke senere! Men oppskriften for tilberedning av menneskekjøtt blir fortsatt overrakt til neste generasjon (og ifølge disse tar det 3-5 timer å få til et godt måltid!)
  2. Prins Philip blir forgudet på Tanna – det hele startet med et besøk i 1974 av Dronning Elizabeth og Prins Philip til Tanna. Beboerne på Tanna er overbevist om at Prins Philip er reinkarnasjonen av en tidligere stor kriger fra Tanna og det hjalp ikke da en lokal kriger padlet ut til den kongelige båten Britannia i Port Vila under besøket i 1974 og ble overbevist om at Prins Philip var «den rette Messiah». Bevegelsen har nå sin egen hjemmeside og Prins Philip er selvsagt æresmedlem av bevegelsen – sjekk Facebook
  3. Vanuatu oppfant bungy hopping – utrolig men sant men den årlige festivalen på Pentecost overholdes en gammel tradisjon med unge gutter hoppende ut fra 20-30m høye tårn, en forgjenger for dagens strikkhopping.
Se vår destinasjons video fra Vanuatu:

Se våra resor till detta resmålet