Kina er stort, på en helt ny skala stort! Et virvar av forskjellige dialekter og klima, det virker som flere små land er blandet sammen til et stort land. Uansett hva dine interesser er finner du det i Kina, opplev de flotte templene i Xiahe langs Silkeveien, overnatt på Everest Base Camp eller ta på deg finstasen for en natt i Shanghai. Er du en turgåer, syklist, oppdagelsesreisende, backpacker, museums elsker eller setter pris på god mat er Kina destinasjonen for deg!
Kinas landskaper strekker seg fra alfa til omega; fra vakre safir innsjøer i Tibet, stoiske ørkenen i indre Mongolia, øy hopping i Hong Kong til sykling i eventyrlige Yangshuo. For ikke å glemme ris terrassene i sør, de grønne bambusskogene, bortgjemte strender og den Kinesiske mur!
Høydepunkter
The Great Wall of China – er ikke bare en av de største severdighetene I verden men også den lengste og en ære fryktende prestasjon av gammel forsvarsarkitektur. Den svingete stien over de tøffe og bratte fjellene utgjør et ubeskrivelig flott landskap. Muren er mer enn 2,300 år gammel og 21,196.18 km lang!
The Forbidden City (Beijing) – er hjertet av Kina! Bygget i 1420 under det tidlige Ming-dynastiet og er Kinas best bevarte keiserlige palass og er den største palass strukturen fra urtiden. Som en av de fem viktigste palassene i verden viser det med stolthet essensen og kulminasjonen av tradisjonell arkitektur, som er passende for hovedstaden til verdens største nasjon.
The Teracotta Army (Xi`an) – hæren ble bygget for Kinas første keiser så han hadde vakter i sitt liv etter døden. De detaljerte skulpturene i menneske størrelse representerer hæren som forente Kina i slutten av «Warring States Period» (476-211 f.Kr.). de ble støpt i deler, sparklet og malt før de ble satt sammen. Det regnes som en av de største arkeologiske områdene i verden og er en av de største funnene fra det 20. århundre.
The Potala Palace (Tibet) – dette fantastiske palasset har æren av å være det høyeste palasset fra urtiden, med sitt høyeste punkt på 3.750 meter over havet og 100 meter over byen Lhasa. Palasset ble bygget som sentrum av den Tibetanske regjeringen ved den femte Dalai Lama i 1645. Det 13-etasje høye palasset har 100 rom og dekker over 13 hektar. Steinmurene måler gjennomsnittlig 3 meter tykkelse! Potala Palace har stått i århundrer som et testament til det tibetanske folket og deres tro. Tusenvis av pilgrimer fra hele verden kommer hit hvert år for å hylle palasset og symbolet det står for.
The Silk Road – handelsruten startet for ca. 2.100 år siden for handel og reiser mellom Kinas Han-rike og Sentral-Asia og Europa, ruten revolusjonerte verden helt til den falt rundt år 1368. Handelsruten starter I “Yellow River Basin» hvor Kinas første sivilisasjon utviklet seg. Fra de gamle hovedstedene Xi`an og Luoyang gikk ruten gjennom den tørre Gansu Corridor så videre på en avsidesliggende vei vest i Kina før den gikk videre til Sentral-Asia og Europa.
The Li River (Guilin) – Li River eller Li Jiang i Guangxi provinsen i Kina er kjent for å være en av verdens topp 10 Watery Wonder ifølge National Geographic. Elven renner fra Guilin til Yangshuo og byr på noe av det vakreste landskapet i verden. Langs den 86 kilometer lange vannveien vil du se vannbøfler beite, bønder i arbeid og tradisjonelle landsbyer.
Ytterligare nyttig information
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Beijing:
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (27ºC) / Kaldeste måned: januar (-3ºC) / Våteste måned: juli (90,3 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Shanghai:
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (29ºC) / Kaldeste måned: januar (5ºC) / Våteste måned: juni (93,9 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015
Beste tiden å besøke Kina:
Det er best å se hvordan været er i regionen du ønsker å reise til da det er vanskelig å si hvem årstid som er best. Høsten er normalt den mest behagelige sesongen av året (september til begynnelsen av oktober). I løpet av denne perioden er temperaturene rimelige i hele Kina (ca. 10 til 22 garder) med begrenset mengde regn. Våren har omtrent samme gjennomsnittstemperatur som høsten. Klimaet i Kina varierer radikalt fra region til region for en fulloversikt over klimaet klikk her. Sommer (Juni til slutten av august) kan være ekstrem varm med temperaturer godt over 25 grader. Sommeren er også regntid i Kina. Vinteren kan være veldig kald spesielt i Nord.
Myntenhet: i Kina bruker de Kinesiske Yuan (Renminbi) (CNY), betaling med kontakter er en vanlig metode i Kina selv om kredittkortbruk stiger. Store butikker og restauranter og kjøpesenter tar kredittkort men det er lurt å ha kontakter i tillegg.
Visum: mange har sikkert alle slitt med de nye visumreglene og rutiner for innreise til Kina? REISEbazaar har fått istand en omvei som kan gjøre dette
lettere for våre kunder slik at at man slipper å ha et intervju på den
Kinesiske ambassaden i Oslo. Klikk her for mer informasjon.
Tips:
Taxi – ikke nødvendig og kan anses som fornærmende for noen.
Hoteller – det er forventet å tipse på dyre og vestlige hoteller, noen få dollar per natt til rengjøringspersonalet. Du burde undersøke om du betaler et servicegebyr da tips er inkludert i dette. På standard/vanlige hoteller er ikke tips nødvendig.
Restauranter – på dyre og vestlige hoteller er det forventet å tipse mellom 10-15% av den totale regningen. Du burde undersøke om du betaler et servicegebyr da tips er inkludert i dette. På standard/vanlige restauranter er ikke tips nødvendig. Mange restauranter i Hong Kong legger på 10% servicegebyr (ofte ikke opplyst i menyen), dette går direkte til restauranten så om du ønsker å gi din servitør tips må du gi dette direkte til han/henne.
Guider – for guider og sjåfører er ofte tips hovedinntekt, man burde guiden 7-10 dollar (USD) og har man en sjåfør for en heldag er det normalt å tips 5-7 dollar (USD). Er man på en privat tur burde disse summene dobles.
Interessante fakta:
Buddhismen kom til Kina med Silkeveien rundt 500 e.Kr.
I Kina bor over 30 millioner mennesker i grotter
Papir penger ble oppfunnet i Kina
Kinas nasjonalsport er bordtennis
Festivaler:
Chinese New Year (januar/februar)– også kjent som Spring Festival eller Chunjie på Kinesisk er den største feiringen i Kina og går av stabelens den første dagen på månekalenderen (vanligvis mellom 21 januar og 20 februar). Det er også en fin tid å besøke Beijing på da du får oppleve den lokale kulturen med tradisjonelle besøk til templer, feiringer i barer, festivaler og forskjellige Temple Fares rundt i Beijing. Temple Fares er fantastiske steder å besøke for å lære om Kinesisk nyttår og Kinesisk kultur generelt. Ikke glemt det flotte fyrverkeriet som lyser opp hele Beijing.
Beijing Mid-Autumn Festival (September) – er en festival hvor man tilber månen, under festivalen legger de lokale ut fersken, granatepler sammen med kastanjer og persimoner som symboliserer store familier og velstand. Det beste stede å være under feiringen i Beijing er på et Temple Fare på Marco-Polo bruen, fra CCTV tårnet eller fra en av de mange innsjøene og parkene som har en fantastisk utsikt over himmelen.
798 Art Festival (september) – Beijing 798 Art Zone er sentrum for banebrytende samtidskunst og ligger nord i landet på Jiusianqiao Road i Chaoyang distriket. Her finner du flertallet av galleriene i Beijing og er et fantastisk område både før og under 798 Art Festival.