Dominica utfordrer karibiske klisjeer på mange måter. Her vil du ikke finne masseturisme og fester hvor det flyter over av billig rom. Øya har fått kallenavnet ‘naturøya’ av en grunn, og med sine naturlige skatter lokker øya til seg flere og flere økoturister hvert år.
Dominicas tropiske regnskoger dekker to tredjedeler av øya, og er hjem til rundt 1200 plantearter. Det regner mye her, noe som har ført til at det finnes et stort mangfold av elver, innsjøer, bekker og fosser på øya. Landets kanskje fineste nasjonalpark, Morne Trois Pitons, var det første UNESCO-verdensarvstedet i det østlige Karibia. Dominica kan også by på fabelaktige dykkeopplevelser og Karibias første langdistanse tursti. I tillegg er øya det eneste stedet i det østlige Karibia som fortsatt har en relativt stor urfolkpopulasjon. Kariber har bodd på øya siden det 13. århundre og her har du en strålende mulighet til å lære deg mer om kulturen deres. Dominica er rett og slett en Øynasjon helt utenom det vanlige.
Høydepunkter
Morne Trois Pitons nasjonalpark – du kan se utrolig mange ting i denne her, men våre favoritter er Trafalgar Falls og Boiling lake. Trafalgar Falls ligger vest i Morne Trois Pitons nasjonalpark og fossefallene er to av Dominicas mest populære turistattraksjoner. Dette er et fascinerende syn. Boiling lake er et minst like imponerende syn og er teknisk sett en åpning i jordens indre som slipper ut damp og gass.
Kalinago Barana Autê – Denne gjenskapningen av en tradisjonell landsby befinner seg i nærheten av Crayfish River, som er rett ved Isukulati Falls. Er du interessert i å få vite mer om kulturen til Karibierne, er dette stedet for deg, og du kan blant annet få se hvordan de lagde kurver og kanoer. Det vises også hvordan lokalbefolkningen tilberedte og brukte maniokplanten i matlagningen sin. Du burde også få med deg ‘mennenes hus’, Karbet, hvor det holdes danseforestillinger og kulturpresentasjoner. I tillegg til at du får et unikt innsyn i kulturen til Karibierne kan du også nyte en helt fantastisk utsikt til Isukulati Falls herfra.
Den botaniske hagen i Roseau – her kan du se en rekke tropiske planter og hagen er full av banyan, palme –og fikentrær. Hit kan du komme for å ta en gåtur blant de eksotiske plantene for å så ha piknik på den utsøkte gressplenen. Vi anbefaler også at du tar en tur innom fugleburene med de endemiske Jaco –og Sisseroupapegøyene
Other Information
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Dominica
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (28ºC) / Kaldeste måned: februar (25ºC) / Våteste måned: august (104.0 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Dominica har et tropisk klima og temperaturene her er som regel mellom 24 og 32 grader, mens i fjellene kan det være noe kjøligere. Generelt kan værmønstret på Dominica deles inn i to sesonger: Regnsesongen, som varer fra juni til oktober, og tørkesesongen, som varer fra juni til september. Imellom disse er det to overgangssesonger: fra november til tidlig januar (når passatvinden starter å blåse, temperaturene synker og været blir bedre) og mellom midten av april og midten av juni (når temperaturene og antall regnskurer gradvis stiger). Drar du til Dominica i løpet av tørkesesongen vil du nok oppleve passatvinden hver eneste dag, men den er heldigvis ikke så veldig sterk. I løpet av regnsesongen er vindene mer uforutsigbare. Det kan forekomme orkaner mellom juni og september.
Beste tid til å besøke landet? Den beste tiden å besøke Dominica på er mellom februar og april. Da har skydekket forsvunnet og sola er sterkere. Mai er også en fin måned å dra til øystaten på, men da er det veldig varmt og fuktig og du må forberede deg på å bli litt svett.
Myntenhet: I Dominica brukes det Eastern Caribbean dollars (XCD) og 1 XCD = 100 cents. Amerikanske dollar (USD), euro (EUR) og britiske pund (GBP) brukes også hyppig her, så om det ikke står hvilken myntenhet noe er priset til burde du alltid spørre. Husk også at siden det sirkulerer så mange myntenheter på Dominica kan de fleste selgere her ikke veksle større lapper.
Tips: Det er vanlig å tipse på Dominica og vi anbefaler at du tipser slik:
Hotell: Selv om de fleste hoteller legger til rundt 10% serviceavgift på hotellregningen, er det vanlig å legge igjen litt ekstra. Hvis det ikke er lagt til serviceavgift på regningen burde du alltid tipse mellom 10 og 15 prosent.
Restauranter: Her gjelder de samme etikettene for tips som ved hoteller.
Rengjøringspersonell: I Karibia er det vanlig å tipse mellom 2 og 3 USD per dag.
Pikkoloer: Det er vanlig å gi rundt 1 USD per bag.
Taxisjåfører: Taxitjenesten i øystaten blir regulert og kontrollert av regjeringen, så her er det ikke nødvendig med tips med mindre du er veldig fornøyd med turen.
Interessante fakta: Dominica blir ofte forvekslet med en annen karibisk øy, den Dominikanske Republikk, men denne mindre kjente øya er minst like minneverdig og spennende å lære om. Her er tre artige fakta om Dominica.
Det finnes over 195 bregnetyper, 75 typer orkideer, 176 fuglearter og 50 forskjellige arter sommerfugler i Dominica.
Steinalderstammer som opprinnelig bodde ved Orinocoelven var de første menneskene som bosatte seg på Dominica.
Flere viktige scener i de andre og tredje ‘Pirates of the Caribbean’-filmene ble filmet på Dominica.
Festivaler: Å dra på en lokal festival er en strålende måte å lære mer om kulturen i Dominica på.
Karneval (mars) – den årlige karneval feiringen er et fargerikt rabalder som feier gjennom byen hvert år og her kan du få med deg maskerader, mennesker som danser i gatene, skjønnhetskonkurranser og konserter. I tiden før festivalen blir det holdt konkurranser for å kåre karnevalets konge og dronning. Vinnerne marsjerer til slutt i en tradisjonell kostymeparade som en del av festivalen.
Kalingo-uka (september) – denne festivalen blir holdt for å feire urbefolkningen på øya. Den arrangeres hvert år på samme tid som en fatal konflikt som fant sted på 1930-tallet. Hendelsen spiller en viktig rolle i historien til Kalingosamfunnet og du kan oppleve både tradisjonelt håndverk, forskjellige danseforestillinger og debatter om kultur og historie.
Titiwi-festivalen (september) – denne feiringen dreier seg om lokal mat. Titiwi er en veldig liten fisk som ofte blir fanget i Layouelven ved landsbyen med samme navn. Det blir fanget tusenvis av fisker her og festivalen gir deg en glimrende sjanse til å smake på lokal mat. I tillegg finnes det også taubaner, firehjulinger, båter og live musikk her om dette skulle friste.