Halo Olketa, mens resten av Stillehavet for det meste har blitt oppgradert på transportfronten har tiden stått omtrent stille for Salomonøyene. Denne øygruppen er fortsatt laid-back, imøtekommende (men det føles kanskje ikke slik i Honiara dessverre) og ofte overraskende uberørt.
Fra rester av den 2. verdenskrig liggende spredt i jungelen til landsbyer med stråtak hvor tradisjoner lever i beste velgående, Salomonøyene har faktisk mye å by på, selv for de som ikke dykker. Det å reise rundt i øygruppen (som kan være slitsomt og tidkrevende) er det som å delta i en episode av National Geographic med vulkanske øyer, krokodille infiserte mangrover, store laguner, tropiske øyer og tett regnskog i en intens smaragdgrønn farge.
Ikke forvent bare hvite sandstrender og fine luksushoteller. Utenfor Gualdalcanal finnes det stort sett enkle lokale hoteller eller gjestehus og landsbyopphold som utvalg på overnatting og ingen eller lite utvalg i spisesteder. Med kun et fåtall av landets mer enn 900 som idet hele tatt kan ta imot besøkende kan dette fort bli en utfordring. Men det positive i dette er at du mest sannsynlig bil være eneste turist på hvilken øy du velger utenfor Guadalcanal.
Denne øygruppen er fortsatt et ukjent og uberørt paradis. Salomonøyene er meget spesielt grunnet sin utrolige artsvariasjon med tusenvis av planter og dyrearter, og da spesielt undervannsarter, hvorav mange kun finnes i dette farvannet.
Høye fjelltopper innhyllet i mystisk tåke ruver over en tett regnskog med fossefall og elver som renner ned til intrikate kystlinje ispedd laguner med turkis-blått hav. Utenfor Honiara finnes det ingen byer og bare små lokale landsbyer hvor gamle tradisjoner og klan livet lever videre.
Salomonøyene består av over 900 øyer med tett vegetasjon og lavtliggende korall atoller og har tiltrukket seg besøkende siden 1568 når den spanske oppdageren Alvaro de Mendana plutselig befant seg I denne delen av Stillehavet og hans ettermæle kan du finne i mange stedsnavn på øeyen den dag i dag, som f.eks navnet Guadalcanal som kommer fra en liten landsby i Andalucia i det sørlige Spania.
Salomonøyene kom i fokus som åstedet for noen av de mest blodfylte slagene under 2. verdenskrig. I dag ligger restene tilbake og har blitt et av Stillehavets dykkerparadis og tiltrekker seg dykkere fra hele verden. Salomonøyene er i dag en til dels fredelig destinasjon, men uroligheter har blusset opp mellom den lokale etniske befolkningen og i hovedsak mot innflyttere av bl.a kinesisk etnisitet. I de fleste landsbyer etterfølges klanlover, eldgamle tradisjoner, ritualer og tabus
Hva bør du få med deg?
- Hvis du dykker bør du få med deg den spektakulære undervannsvulkanen Kavachi sør på Ngatokae i Western Province
- Se om du klarer å få med deg alle delfinene som normalt sett oppholder seg i en bukt på Savo Islands
- Hvis du liker bølgesurfing bør du legge turen til en av verdens beste surfesteder på Lau Lagoon på Malaita eller Tagovave på Guadalcanals Weathercoast.
- Bli imponert over Marovo lagunen i Western Province, verdens største saltvannslagune og et ypperlig dykkested
- Hvis du dykker, anbefaler vi et av våre liveaboard cruise eller ta landbasert dykking ut fra Gizo, Marovo lagunen og Munda
- Besøk åsstedene forn noen av de hardeste og verste kampene under 2. verdenskrig
Kultur
Felles-, klan- og familiebånd har forblitt sterke på disse øyene med eksistensen av Wantok-systemet. Wantok-systemet er en nøkkelbrikke i den melanesiske kulturen, Wantok, betyr personer fra samme språkgruppe som er slektninger og de er en del av den utvidede familiens støtte og bistår hverandre i stort sett alle aspekter.
Kastom, (det lokale ordet for tradisjon), refererer til tradisjonell tro og eierskap. Til tross for at store deler av befolkningen er trofaste kristne, blir tradisjonell tro fortsatt fulgt spesielt av de som bor i innlandet på de større øyene.
På de mindre øyene går landsbylivet stort sett videre slik at det har i århundrer og man bør faktisk finne ut om faktisk utenforstående er velkomne til den øyen du ønsker å reise.